Boosheid is misschien niet de meest gewaardeerde emotie, maar wel heel belangrijk. Het komt vaak ergens voor op. Gezonde woede is een beschermer. Het beschermt onze grenzen, onze waardigheid en waarden. Wanneer we zijn opgegroeid in een omgeving waar negatief/angstig werd gereageerd op boosheid (of waar er juist sprake was van agressie) dan leren we dat deze emotie niet te vertrouwen is. Met als gevolg dat we onze eigen woede niet leren vertrouwen; boos zijn wordt onveilig.
En dan lopen we vast als iemand over onze grenzen heen gaat of als we willen opkomen voor onze waardigheid. Vaak kiezen we dan (onbewust) een ‘vervang emotie’ die toegankelijker voelt, zoals angst of verdriet, en uiten we die. De woede kan ook naar binnen en dan worden we kritisch op onszelf. Zeker wanneer je angstig bent aangelegd, kan het fijn zijn om je eigen boosheid beter te leren kennen. Een gezonde relatie met je eigen woede helpt je om goed voor jezelf te zorgen.
Hieronder is een simpele oefening die je kunt doen om anders te leren omgaan met je eigen boosheid:
1. Focus op sensaties
Waar in mijn lichaam voel ik boosheid?
Hoe merk ik op dat ik boos ben? Kan ik überhaupt voelen dat ik boos ben?
Bv. verkramping, hitte, pijn, kramp.
2. Observeer je reactie op je eigen boosheid
Wat is mijn reactie als ik merk dat ik boos ben?
Let op je eerste gedachten.
bv. ‘je overdrijft, stel je niet zo aan, het is niet waar, ongemak’
3. Neem het serieus.
Kies ervoor om deze keer je boosheid serieus te nemen, maak de boosheid je vriend. Terwijl je in contact blijft met de sensaties vraag je jezelf:
Waar komt de woede voor op?
Bv. Mijn eigenwaarde, meer waardering, meer aandacht etc.
Hoe comfortabeler je wordt met je eigen boosheid, hoe gemakkelijker het wordt om deze naar anderen te communiceren. Want wanneer jij de boodschap achter je eigen emoties leert kennen, kan die door je omgeving ook gehoord worden:)